yourule

«Από τη στιγμή που ξεκινήσει η κοινωνική αλλαγή τίποτα δεν μπορεί να την ανατρέψει. Δεν γίνεται να αφαιρέσεις τη γνώση από κάποιον που έχει μάθει να διαβάζει. Δεν γίνεται να ταπεινώσεις κάποιον που αισθάνεται υπερηφάνεια. Δεν μπορείς να καταπιέσεις τους πολίτες που δεν φοβούνται πια. Έχουμε δει το μέλλον και το μέλλον μας ανήκει.»

– Cesar Chavez, Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα του πολίτη

 

Σε μια εποχή όπου ο πολίτης αισθάνεται αποκλεισμένος από την επιρροή και τη λήψη αποφάσεων, η συμμετοχή μου ως alpha tester στο YouRule μου δημιούργησε ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις από το 2008, το κάλεσμα του YouRule να «αλλάξουμε την κοινωνία μας μαζί» μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Δομημένο έτσι ώστε να προωθείται η συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο, μετά χαράς αναγνώρισα στο όλο εγχείρημα μια προσπάθεια επιστροφής της λέξης «δήμος» στη Δημοκρατία. Κατά τη συμμετοχή μου λοιπόν κατάφερα να εξοικειωθώ ευθύς εξαρχής με την πλατφόρμα λόγω του φιλικού περιβάλλοντος εργασίας αλλά κυρίως λόγω του θετικού κλίματος που βοηθούσαν να αναπτυχθεί οι λοιποί συμμετέχοντες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχα αναρτήσει την πρώτη δική μου ιδέα για το Δήμο μου (Καλλιθέα Αττικής) σχετικά  με τη θεσμοθέτηση ενός ετήσιου «αγώνα κατά της πείνας» ο οποίος θα επέφερε έσοδα στο Δήμο για τη σίτιση των απόρων της περιοχής. Η υποστήριξη της ιδέας μου, αλλά κυρίως η ενίσχυσή της με περαιτέρω επιχειρήματα και προτάσεις από τους υπόλοιπους χρήστες μου επιβεβαίωσαν την αρχική μου διαίσθηση για την πλατφόρμα. Μετ’ εκπλήξεως μου συνειδητοποίησα επίσης πως το YouRule  δεν προωθεί απλά τον εαυτό του, αλλά αναδεικνύει πολύ σημαντικότερα ζητήματα για την Ελλάδα του σήμερα.

Συγκεκριμένα, έχοντας τη δυνατότητα να προτείνω, να δημιουργήσω αλλά κυρίως να καινοτομήσω σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα αναγνώρισα την τεράστια εν δυνάμει ισχύ της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Τι αλλαγές δηλαδή μπορούμε να επιφέρουμε όταν αντί να μας χωρίζουν οι διάφορες ιδεολογίες και να μας διασπούν οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, καταφέρνουμε να ενωθούμε ως πολίτες με κοινό παρανομαστή τις λύσεις στα καθημερινά κοινωνικά μας προβλήματα. Αυτό βέβαια είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στη δημιουργία μιας ισχυρής συνείδησης ενεργού συμμετοχής, στην πολιτική κοινωνικοποίηση, στην πίστη στα Δημοκρατικά ιδεώδη και κυρίως στην αναγέννηση της ελπίδας στους πολίτες, κάτι που μπορεί να προσφέρει η έκφραση και πιθανή υλοποίηση των ιδεών τους. Είναι πρόδηλο πως εδώ μιλάμε για μια πλατφόρμα πρωτογενούς Δημοκρατίας, με άμεση, ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή του κάθε πολίτη, δίχως πολιτικές οχλήσεις, προσπάθειες επιρροής ή επιθέσεις ad hominem κατά των πολιτών (χάριν της ανωνυμίας που εγγυάται η πλατφόρμα). Με άλλα λόγια πρόκειται για μια Δημοκρατική πρακτική όπου οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν αναλλοίωτες τις προσωπικές τους ιδέες αλλά και τα όνειρά τους για το δήμο, την περιφέρεια και τη χώρα μας.

Πέρα λοιπόν από ένα εργαλείο Δημοκρατίας, το YouRule είναι μια στρατηγική πλατφόρμα, ένα «παρατηρητήριο και εργαστήριο» το οποίο ενδυνάμωσε την πεποίθηση μου για την αναγκαιότητα κοινωνικής συνοχής και συνεργασίας μεταξύ των πολιτών στη χώρα μας. Μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε μαζί να ανακαλύψουμε ξανά το ενδιαφέρον για τα κοινά και τη Δημοκρατική συμμετοχή. Κυρίως όμως, το όλο εγχείρημα μου απέδειξε πως υπάρχει εξαιρετική δυναμική γνώσης στην κοινωνία την οποία η πλατφόρμα καλλιεργεί και αναδεικνύει μέσω των αρχών της αξιοκρατίας και του συλλογικού συμφέροντος τα οποία αποπνέει και μεταδίδει το YouRule στους χρήστες του. Η γνώση αυτή βέβαια δεν περιορίζεται σε πληροφορίες αλλά περιλαμβάνει και νέες ιδέες, καινούρια υλικά, με τα οποία μπορούμε να χτίσουμε και να αναπλάσουμε τους Δήμους μας.

Συγκεφαλαιώνοντας, και έτσι όπως εγώ αντιλαμβάνομαι το YouRule, πρόκειται για μια γενναία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του συσχετισμού και των σχέσεων κοινωνίας και πολιτείας, ή πολιτών και αρχών. Με την κατάλληλη ισορροπία πολιτικής πίεσης και αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών, το YouRule αποδεικνύεται εν τέλει ως ένα πραγματικά φερέλπιδο εγχείρημα.

Συνεχίζω στη beta έκδοση της πλατφόρμας πεπεισμένος για τη δύναμη της ελεύθερης συμμετοχής και του διαλόγου, και αντιστοίχως πρεσβεύοντας την αδήριτη ανάγκη για ενδυνάμωση της θέσης αλλά και του ρόλου του πολίτη. Καλώ λοιπόν τον κάθε ελευθερόφρονα πολίτη να συμμετάσχει στο YouRule, σε ένα εγχείρημα που μπορεί να καταστήσει θεσμό τις απόψεις σας. Σας περιμένω εκεί.

Advertisements